3. Intelepciunea indienilor



Batrânul indian păzitorul traditiei din tribul Wampanoag spunea: 

" Acesta este imposibil! Acesti (oameni)  albi nu stiu nimic, absolut nimic! Nu cunosc nici despre  "vechea" Mamă din adâncul pămantului  care păzește  spiritele animalelor și plantelor dar nici puterea sfintei plante, Pelin. Nici măcar,  nu pot să se orienteze  după  cele patru puncte cardinale; cu animalele și cu spiritele nu pot vorbi. Mă întreb cum au putut supravietuit pană acum?"



Cu aproximativ 10 000 de ani în urmă, "noi" am lasat sălbăticia undeva in Orientul Mijlociu, ne-am stabilit, am construit primele orase, canale de irigații, si-am inventat scrisul. De asemenea,  la acea vreme ne-a descoperit adevăratul Dumnezeu monoteist și a stabilit moravurile etice. Triburile s-au redus, au fost sublimate; energia lor serveste acum la progresul civilizației.
"Tații" greci ai științelor atârnau ca personalități "luminoase". Hipocrate a inventat stiinta vindecării, care a continuat să se dezvolte în antichitate și mai târziu fiind prețuită si pazită de călugării creștini ca un  juvenir prețios și acum în timpurile moderne având un succes triumfal.

Grecilor si Romanilor le datorăm gândirea critică, rațională, care după o luptă lungă cu explicarea superstițiilor,  pe atunci în plină floare, ne-a dat roadele unei revoluții tehnologice fără precedent, o știință obiectivă și o societate din ce în ce mai democratică.
Sălbaticii, primitivii si cei rămași în urmă  care au rămas prinsi in superstiții, mituri și iraționalitate  au fost întotdeauna "ceilalți": indienii, negrii, țiganii și ultimele societăți tribale din propria țară.


" Voi europenii nu puteti deveni indieni ... deoarece  America, pe care voi o numiti insula broastei testoase are propria ei  "Medicină"  (propria ei forță) care pe noi ne-a modelat. Strămoșii nostri au apărut din pământ ca furnicile din musuroi; si voi nu vă puteti reconecta nici cu Mama Pământ și  nici nu vă puteti împăca cu  ierburile, copacii, pietrele, animalele și spiritele strămosesti încât să vă recăpătati rădăcini ca să fiti puternici. "

Intelepciunea indienilor ne cheamă înapoi, înapoi spre izvorul vindecător, spre ierburi, plante si copaci care se află peste tot in jurul nostru, la câțiva pași, în pădure, pe malul apei, în parc, sau pe pajiști. Ea ne cheamă la rădăcina vie. Chiar dacă iarna, lumea naturii pare să fie înghețată, aceste rădăcini trăiesc totusi in  pămant si cu sigurantă vor incolti în primăvara următoare.





Aceasta ne duce cu gândul la miturile celtice, atunci când timpul care asemana unei "roti" in care trecutul devine viitor si de asemenea viitorul devine trecut. Cuvântul celtic "Roata" este unul si acelasi pentru "Anul" (Eliade1980: 128).  Este roata cu patru spițe (= cele patru anotimpuri) conducătorul cereasc al mareelor, Tanaris (irisch Dagda). Este de asemenea,  roata de tors ai Triplei Zeite, care, de la rădăcinile copacului lumii, stând lângă izvor, toarce soarta zeilor și a omenirii.





Cine vrea să-si cunoască viitorul, cine vrea să-si cunoască destinul  trebuie să privească profund, foarte profund ...  acolo in cercul mare al existenzei,  unde " ceea ce deja a devenit"   se transformă din nou in "procesul de devenire".Celții au fost aproape o mie de ani poporul conducător ai Europei. Acest popor, a fost fragmentat  în aproape o sută triburi mai mari și mai mici.

Acest popor este rezultatul căsătoriei Zeitei Pamantului a tăranilor timpurii europeni și Dumnezeului cerului venit din stepele nomazilor si călăreților Asiei de Vest.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu